Home > Solutions > ZIEKENHUIZEN

ZIEKENHUIZEN

More light
Higher quality
Smarter solutions

Verzorgde verlichting voor ziekenhuizen

LED verlichting in ziekenhuizen

Een ziekenhuis beschikt over tal van ruimten. Er zijn kantoren, wachtruimtes, patiënten- en operatiekamers, laboratoria en dergelijke. Voor alle kamers en ruimtes is ander licht nodig, in verschillende situaties en op verschillende tijdstippen van de dag. Patiënten en personeel stellen verschillende eisen aan verlichting. Een operatiekamer wordt gebouwd om moeilijke visuele taken uit te voeren. Daarom wordt aan de verlichting een zeer groot belang toegekend. In de patiëntenkamer wordt het emotionele en fysieke welbevinden van de patiënt ondersteund en daardoor ook het genezingsproces. Het is dus belangrijk om bij verschillende ruimtes, verschillende lichtoplossingen te bieden om de visuele taken en activiteiten uit te voeren.

Lichtsturing

Er bestaan verschillende soorten lichtstuursystemen, zoals aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing, met specifieke doelstellingen: energiebesparing, flexibiliteit. Dit is in zorgomgevingen zeer belangrijk, omdat de eisen van bijvoorbeeld patiënten in onderzoekslokalen sterk verschillen van de verwachtingen van het personeel in kantoorruimtes en gangen.

Energiebesparing

Ziekenhuizen verbruiken relatief veel energie. De totale energiebehoefte van een ziekenhuis is 24/7 actief. Het is een grote uitdaging om het energieverbruik te verminderen. Vooral in oude gebouwdelen en bij het vervangen van apparatuur valt het nodige te verbeteren. Ongeveer 22 procent van de energieverbruik gaat naar verlichting. Met aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing kan het energieverbruik tot 80 procent bespaard worden.

Aanwezigheids- en bewegingsdetectie

Het gebeurt maar al te vaak dat het licht aan blijft in ruimtes die niet continue bemenst zijn. Hier kan een hoop energie op bespaard worden, door aanwezigheids- en of bewegingsdetectie te monteren. De sensor houdt de verlichting aan tot een bepaalde tijd, nadat de ruimte weer verlaten is. Het kan gekoppeld worden aan een armatuur, aan de verlichting in een ruimte of aan de verlichting in het hele gebouw. De besparing is 10 tot 90 procent op het energieverbruik voor verlichting, afhankelijk van het gebruikspatroon, hoe vaak en hoe lang het licht blijft branden. Daarnaast wordt ook het comfort van de gebruiker verhoogd.

Daglichtafhankelijke verlichtingssystemen

Met de daglichtsturing wordt de hoeveelheid kunstlicht automatisch afgestemd op de lichtbehoefte, afhankelijk van de hoeveelheid daglicht. Kunstlicht en daglicht vullen elkaar bij deze toepassing aan en maken een besparing tot 60 procent mogelijk. Ook deze verlichtingssysteem kan gekoppeld worden aan een armatuur, aan de verlichting in een ruimte of aan de verlichting in het hele gebouw.

Flexibiliteit

Om verschillende ruimtes te beheren, is het handig om een voorgeprogrammeerde stuursysteem te gebruiken. Hiervoor kan de eindgebruiker in één overzicht het licht bedienen (aan/uit schakelen, dimmen) via een computer, wand-schakelpanelen of afstandsbediening. Met behulp van voorgeprogrammeerde stuursysteem wordt een kantoorruimte in een handomdraai omgetoverd in een vergaderzaal of werkruimte.

Biodynamische verlichting

Met biodynamsche verlichting wordt de tijdstipafhankelijke verlichting op basis van dagritme in de ruimte gecreëerd. Met biodynamische verlichting kan de lichtkleur variëren over de dag van bijvoorbeeld koel (witter) in de ochtend naar warm (roder) in de middag, vergelijkbaar met het daglicht. Dit proces kan zowel automatisch als handmatig worden gestuurd. Hierdoor wordt een omgeving met optimaal licht gecreëerd waarin ouderen zich een stuk prettiger voelen en medewerkers productiever werken.

Sectoren

Delen via: